Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Romunija , april 2008   Kranj - Poiana Brasov   Poiana Brasov - Sigisoara   Sigisoara - Baia Mare   Baia Mare - Guru Humorului   Guru Humorului   Guru Humorului - Bukarešta   Bukarešta - Kranj   Zemljevid

Gura Humorului - Bicaz- Lacul Rosu - Pasul Bicaz - Brasov - Peles - Bukarešta


Če smo večerjali bolj zgodaj, smo imeli tudi zajtrk bolj zgodaj. Ob pol šestih zjutraj smo se že drenjali v jedilnici in čakali na kavo.

Odhod avtobusa je bil napovedan za šesto ure. Pred nami je bila dolga pot do Bukarešte.  

Mimo mesta Piatra Neamt, ki ima iz centra mesta speljano gondolo na bližnje razgledišče, smo se zapeljali v slikovito sotesko Bicaz. 

Med prepadnimi stenami si je reka Bicaz utrla pot skozi gorovje Ceahlau. Slikovit predel v vzhodnih Karpatih je postal narodni park.

Zaradi številnih legend o skrivnostnem gorskem svetu te kraje včasih imenujejo romunski Olimp.

Nad sotesko je zanimivo jezero imenovano Lacul Rosu - Rdeče jezero. Ime je dobilo po rdečkasti usedlini na dnu.

Nastalo je leta 1837 po hudem potresu.

V jezeru so še vedno vidni ostanki dreves, ki jih je takrat zalila voda.

Vožnjo smo nadaljevali skozi madžarsko enklavo Szekelyfold. V teh krajih je več kot 80% prebivalcev madžarske narodnosti.

Mesto Miercurea Ciuc je središče enklave. Peljali smo se mimo toplic znanih po mineralni vodi Baile Tusnad in mesta Sfantu Gheorghe.

Ponovno smo prišli v Brasov.  V modernem nakupovalnem centru smo kupili še "užitne" spominke v obliki sirov, slaščic in pijače.

V restavraciji v starem delu Brasova smo si privoščili okusno kosilo.  Mojstrsko smo že znali reševati dva problema romunskega gostinstva: vegetarijanstvo in kozarec vina.

Vegetarijanci so se morali sprijazniti z ribo.

Da dobiš samo kozarec vina in ne cele buteljke, moraš povedati ravno prav besed. Če govoriš preveč ali pa premalo, ti zaračunajo celo buteljko ali pa ostaneš žejen.

Krivično bi bilo, če bi o Romuniji kazal samo zanemarjene in na pol podrte hiše.

Z močnim dotokom tujega kapitala se tudi ta država razvija. Predvsem v večjih mestih lahko vidiš veliko novih, sodobno urejenih podjetij.

Na račun še bolj divje privatizacije, so tako  kot pri nas,  mnogi zelo, zelo obogateli.

Prav zaradi romunskega napredka bi zaradi prometnega zastoja pred mestom Sinaia kmalu zamudili ogled gradu Peles.

Pozidavo gradu po ideji Karola I. in kraljice Elizabete so končali leta 1914. Grad je že imel električno napeljavo, centralno ogrevanje in lastno kino dvorano. Po vojni je Ceaucescu v gradu rad gostil slavne goste.

Po padcu režima so grad vrnili v upravljanje kraljevski družini.  

S Karpatov smo se spet spustili v nižino. Naš šofer Anton je imel za sabo že dolg dan. Tudi nam se je že mudilo na večerjo v Bukarešti.

Ta se je malo zamaknila, saj se je v nas zaletel voznik Dacie. Hotel je prehitevati kolono ravno v trenutku, ko smo ga mi prehitevali.  Na srečo ni bil nihče poškodovan.

Avtobus je imel prasko na vratih, Dacia jo je slabše odnesla. Potreben je bil policijski zapisnik.

Postopek pri policajih je trajal skoraj dve uri. Neprevidni šofer Dacie je bil ob vozniško dovoljenje za dva meseca.

Zaradi zamude s policaji smo v Bukarešto prišli v trdi temi. 

Večerja v restavraciji je bila spet bolj pozna.

Ko smo dobili predjed, smo se pogovarjali, da je to za predjed preveč, za glavno jed pa premalo. Ko smo že mislili, da ne bo nič več, so spet vprašali, kdo je vegetarijanec. Ti so spet jedli postrvi, mi smo pa dobili pečeno divjo raco z jagodno omako. Na srečo je bilo za poobedek samo sadje.

Na poti proti hotelu smo si ogledali še osvetljeno palačo parlamenta. To ogromno stavbo, drugo največjo na svetu, sem kljub veliki razdalji komaj ujel v objektiv. Zaradi megalomanstva Nikolaja Ceausescuja in njegove žene je romunsko ljudstvo več let stradalo. 

Tudi hotel, v katerem smo prenočili, je bil plod megalomanstva tistih časov. S 1459 sobami in 115. 000 m2 je največji hotel v Evropi.

Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naslednja