Še en Janez na spletu
Prva Hribi Morje Smuka Potovanja Galerija Povezave Pišite mi
Slovaška, Poljska, Moravska , 25. 4. - 5. 5. 2015   Kranj - Trenčin   Nizke Tatre   Tatre   Poljska   Krakow   Olomouc   Moravski kras   Brno - Kranj   Zemljevid

 Kranj - Trenčin

Postanek na Turski avtocesti Letos smo se odpravili spoznavat Slovaško, del Poljske in Moravsko. V organizaciji Alpetourja nas je vodil vodič Janez Pretnar.


Pred osnovno šolo na Planini smo ze zbrali že ob 3. uri zjutraj. Z avtobusom smo se odpravili proti Mariboru.   Ko smo prečkali avstrijsko mejo,  se je zdanilo. V lepem sončnem vremenu smo se po avtocesti  peljali mimo Gradca proti Dunaju.

Pred Dunajem smo naredili postanek za zajtrk, nato smo nadaljevali proti Bratislavi.
V Bratislavi smo se najprej zapeljali do gradu, ki stoji na vzpetini nad mestom. S ploščadi pred gradom smo imeli lep razgled na mesto in na most čez Donavo.

Grad je pogorel leta 1811. Obnavljati so ga začeli šele po letu 1953.  Obnovitvena dela v notranjosti še potekajo. V gradu je muzej. Poleg njega so v njem še državni uradi.

Notranjosti gradu si nismo ogledali. Z avtobusom smo se zapeljali v mesto, kjer smo si ogledali novo zgradbo parlamenta. Pred  zgradbo je spomenik Aleksandru Dubčku, Voditelju, ki je odigral pomembno vlogo v "Praški pomladi" leta 1968.
Prizorišče nacističnih shodov
Mihova vrata. Nato smo se zapeljali v stari del mesta.

Ogledali smo si Mihova vrata iz 14. stoletja. Zaradi 50 metrov visokega stolpa so ena izmen najprepoznavnejših zgradb v mestu. Bila so ena izmed štirih vrat v srednjeveško mesto.

Po prijetnih ulicaj, polnih ljudi in lokalov smo šli do katedrale sv. Martina. V gotski katedrali so bili kronani mnogi madžarski kralji.
Lepo sobotno dopoldne je na ulice zvabilo veliko ljudi.  Po promenadi smo se sprehodili do zgradbe Narodnega gledališča.

Pred njim stoji spomenik slovaškemu pesniku in dramatiku Pavlu Országh Hviezdoslavu.

Ogled smo nadaljevali do Primasove (nadškofove) palače, kjer je bil leta 1805, po porazih pri Austerlitzu in Ulmu,  podpisan Bratislavski mir.

Potem je bil že čas za kosilo, ki sva si ga privoščila v prijetnem lokalu v eni mirnih stranskih ulic.Narodno gledališče
Grad Červeny kamen Naslednja postaja je bil grad Červeny kamen.

V gradu smo obiskali muzej. Vodička se je nekaj časa trudila z razlago v angleščini, potem smo se odločili, naj kar razlaga v slovaščini. Šlo je hitreje, v glavnem smo jo razumeli, saj sta jezika podobna.

Grad ima veliko klet. Zanimivo je, da klet ni vkopana v zemljo.

Na grajskem dvorišču so se zbirali svatje.  Tudi na Slovaškem imajo poroke ob sobotah.
Pozno popoldan smo se odpeljali proti mestu Trenčin,
ki leži ob reki Vah.
V mestu smo poiskali rimsko ploščo. Plošča je vklesana na skali pod gradom. Je iz leta 179 našega štetja, iz dobe vojn med rimskim cesarstvom in germanskimi Quadi. Plošča je najsevernejši dokaz prisotnosti rimskih vojakov v srednji Evropi.

Pogled na ploščo zakriva hotel. Na našo srečo je hotel po prenovi odprt.  Z veseljem so nam dovolili ogled.
Trenčin
Trenčin Za nami je bil dolg dan. V Trenčinske toplice smo prišli že skoraj v mraku.

Prenočili smo v starejšem, lepo obnovljenem hotelu. Dobila sva apartma s spalnico, dnevno sobo in otroško sobo. Edina napaka je bila, da se je v otroški sobi pokvaril ventil radiatorja, zato sva morala vrata te sobe zapreti.

Trenčinske toplice so znane po filmskem festivalu.
Prva Potovanja Potovanja Naslednja Naprej